lördag 3 mars 2018

Carneval, dans och  musik utgör en stor del av det dominikanska folkets fritid.

Paradis med ?

1492 såg indianerna som stod i den varma vita sanden tre stora segelfartyg närma sig. Man kan förstå skräcken när det dessutom vällde ut vita långnäsade varelser ur farygen. Så började Columbus sin erövringsresa i det Karibiska havet. Han landsteg på en ö med korallrev, vit sand och palmklädda berg. Han kallade ön Hispaniola. 
Efter den landstigningen blev inget sig likt i världen.
Öborna dog och spanjorerna tog över. Ön blev senare en viktig omlastningsplats för slavhandeln och har under århundraden haft olika despoter och kungar som härskat hänsynslöst. Haiti hette den fram till 1844 då den delades och Dominikanska Republikan föddes.
I dag är Dominikanska republiken en demokrati. Landet är fattigt och outvecklat. Man lever till största delen på sockerrörsodling, kakao och turism.
Som turist bor man oftast i enorma välskötta amerikaägda hotell, (all inclusive), längs den vita stranden. Man uppmanas att ge mycket dricks eftersom lönerna är usla. (Där kunde resebolagen sätta krav)
Det är slavarnas ättlingar som städar, serverar, och sköter all service man kan önska. Av Columbus ättlingar ser man som turist inte mycket. De har nog andra uppgifter, kanske bakom stängda dörrar i luftkonditionerade rum.
Den svarta befolkning turisterna kommer i kontakt med är mycket vänliga, glada och nyfikna. Massor med musik och dans är det som gör livet uthärdligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar