måndag 27 oktober 2014

Två små flickor som har det bra
Alla barn har inte så bra alls i Gahna. Många barn blir tidigt föräldralösa på grund av aids. Sjukdomen som anses mycket skamlig är svår att behandla på grund av att människor inte söker hjälp. Det finns medicin och vård att få i ett tidigt skede, men  människor som är analfabeter och litar på sina gamla traditioner är svåra att övertyga. Alldeles för många gömmer sig hellre och dör än att erkänna sin sjukdom och söka hjälp.
Ett av Sidas projekt i Ghana är att försöka nå så många sjuka som möjligt med gratis medicin och upplysning. Att få ungdomar att komma till träffar där man talar om AIDS och hur man undviker sjukdomen. Något som inte är en självklarhet för alla.
Projektet har pågått i två år och SIDA har för avsikt att dra sig ur och låta landet ta över själva. Skulle så vara fallet blir nog de två åren förspillda. För det tar fler än två år att förändra djupt rotade traditioner och att förändra synen på sjukdomen som i dag gör att människor hellere dör än blir utesluten av sin familj. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar